СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Pokrenuto izdavanje časopisa Vojvođanski pčelar



Датум објављивања вести:
413 views

pcelar1Skupština SPOV-a je na svojoj sednici održanoj u Novom Sadu dana 20.2.2010. godine donela odluku o pokretanju i štampanju Vojvođanskog pčelara u 2010. godini. Izvršni odbor je po ovom pitanju zadužio komisiju za obrazovanje i informisanje u proširenom sastavu, da osmisli, odštampa i izda prvi broj časopisa do kraja novembra 2010. godine.

pcelar1Dugi niz godina SPOV razvija pčelarstvo u Vojvodini preko svojih pčelara organizovanih u Udruženja koja su učlanjena u Savez.

 

Izvršni odbor Saveza je formirao niz komisija koje rade na unapređenju pčelarstva, organizujući razna predavanja po Udruženjima i društvima i razne Manifestacije od kojih je svakako najznačajnija ona u Novom Sadu pod imenom Savetovanje pčelara Vojvodine koja se održava svake godine u martu i koja je svakako, slobodno možemo reći, prevazišla davno okvire Vojvodine i ima međunarodni karakter.

 

Međutim i pored sveg napora SPOV-a da unaprede celokupno pčelarstvo Vojvodine došlo se do spoznaje da jedan dobar deo Vojvođanskih pčelara ostaje po strani, neobavešten o radu Saveza i njegovih komisija, neobavešten o novinama iz oblasti zakonodavstva koje preuzima država u zajednici sa pčelarskim predstavnicima, neobavešten o novinama u oblasti tehnologije pčelarstva, neobavešten o novinama u zaštiti pčela, neobavešten o razlozima nestanka pčela… Te je došlo do sazrevanja ideje o pokretanju jednog Vojvođanskog časopisa, koji bi otklonio sve ove i buduće nedoumice, a ujedno bio dostupan svim vojvođanskim pčelarima.

 

Još su naši predhodnici spoznali za potrebu štampanja vojvođanskog pčelara, sa istim motivima, čiji je prvi broj ugledao svetlost dana 1. Januara 1938. godine, a njegov urednik je bio Dr Sima Grozdanić.

 

Shodno svemu iznetom, Skupština SPOV-a je na svojoj sednici održanoj u Novom Sadu dana 20.2.2010. godine donela odluku o pokretanju i štampanju Vojvođanskog pčelara u 2010. godini, a Izvršni odbor je po ovom pitanju zadužio komisiju za obrazovanje i informisanje u proširenom sastavu sa predsednikom SPOV-a i delegatom iz Subotice da osmisli, odštampa i izda prvi broj časopisa do kraja novembra 2010. godine.

 

Komisija u sastavu: Jožef Agardi, Nedeljko Stevanović, Vidoje Kulić, Stojan Anđelković i Milorad Mastilović su veoma ozbiljno shvatili postavljeni im zadatak.

 

Održano je nekoliko sastanaka u Somboru, Subotici, Novom Sadu. Predložen je glavni i odgovorni urednik, izdavački savet i redakcija časopisa Izabrana je štamparija za štampanje prvog broja časopisa koji će nositi naziv Vojvođanski pčelar.

 

Časopis treba da bude stručno-informativno-oglasno glasilo vojvođanskih pčelara koji će da otkloni sve nedoumice napred navedene.

U toku je pisanje tekstova za časopis i njihova obrada, a nadamo se da ćemo sa časopisom biti svi veoma zadovoljni kad ugleda svetlost dana

 

Predsednik komisije

Milorad Mastilović s.r.

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien